Nieuwsbrief:
Self-management: ondanks en dankzij technologie
Meer en meer lijkt technologie beslissingen in onze plaats te nemen. Meer en meer lijkt het erop dat we onze ‘gewone’ sensaties niet meer mogen vertrouwen en enkel nog durven terugvallen op ‘objectieve’ data.
Self-management betekent echter net: je eigen beslissingen nemen, liefst op basis van een schat aan aangereikte informatie. Wie op schattenjacht gaat, doet er dan ook goed aan een gebied systematisch in kaart te brengen. Op het vlak van gezondheid kan je daarvoor tegenwoordig terugvallen op uitstekende tools - dankzij diezelfde technologie! |
Boeiende inzichten rond e-health en strategieën op de werkvloer in een wereld van verandering
Laten wearables nog plaats voor self-management?
Live advies op maat als de toekomst van leefstijlcoaching: klinkt het je bekend in de oren? Wie daarop doordenkt, ziet aan de horizon toepassingen verschijnen die gedrag van moment tot moment sturen. Naar een flesje cola grijpen, je slimme armband voelen trillen en de melding krijgen “heb je vandaag niet al genoeg suiker gehad?” Of opstaan van je stoel, en van je smartphone te horen krijgen dat je beter links gaat naar de waterfontein dan rechts naar de koffieautomaat.
Dat lijkt makkelijk, omdat het je ontslaat van de verplichting om je keuzes continu te overwegen.
|
Maar laat de realiteit nu zo zijn dat BrandNewHealth in alle coaches aanstuurt op self-management: advies en oefeningen kaderen we zo, dat onze gebruikers zelf doordacht beslissingen leren nemen. We raden hen bijvoorbeeld aan om overdag te bewegen en geven tegelijk aan hoe dat correspondeert met gezondheidsrichtlijnen. Zo leren ze zelf bepalen hoever ze willen gaan en weten ze dat elke stap in de goede richting wel degelijk vooruitgang betekent, ook al halen ze daarmee de richtlijn (nog) niet.
|
Wij vinden het immers erg belangrijk dat onze gebruikers leren zelf hun ‘plan’ te bepalen en niet slaafs aanwijzingen volgen. Het is zoals bij de Duitse toerist in Californië die blindelings op zijn GPS betrouwde, en met zijn huurwagen een winkelcentrum binnenreed. Slimme zelf-bestuurders die de juiste afweging kunnen maken met nuttige info binnen handbereik, dààr gaan we voor bij BrandNewHealth.
|
Dat houdt ook in dat we slimme wearables niet verafschuwen, integendeel. Wearables laten toe om op een systematische manier data te verzamelen. Wanneer gegevens op de juiste manier worden teruggespeeld, dan krijg je zicht op het ‘hoe en waarom’ van je gedrag - en op je vooruitgang. Dat helpt om risico’s te identificeren, of om prioriteiten te stellen. Zo kan je mettertijd meer controle krijgen over je gezondheid - een erg waardevolle ervaring omdat ze je geloof in eigen kunnen een sterke boost geeft.
Je gedrag in kaart:
de basis voor een goudmijn aan advies
Gezondheidsklachten lijken vaak willekeurig op te duiken, zonder duidelijke aanknopingspunten met je gedrag. Dokter Google raadplegen zal je ook niet geruststellen. Door je gewoontes systematisch te checken, kan je zicht krijgen op wat er echt gaande is.
Slaag je erin je weerkerende gedrag te tracken, dan is de kans groot dat je de oorzaken voor je gezondheidsproblematiek kan helpen aanwijzen, en er nadien ook mee aan de slag kan. |
Welke tool leent zich beter tot een regelmatige, systematische check dan een dagboek?
Al komt de term uiteraard van een ‘old school’ papieren dagboek - ook nu nog steeds waardevol - uiteindelijk kan hij dienen voor elke tool, die je toestaat om je gedrag uitgebreid en regelmatig in kaart te brengen (of te ‘ontmijnen’: ook dat moet systematisch gebeuren of je riskeert later toch nog op een mijn te lopen). |
De huidige technologie staat uiteraard garant voor tal van interactieve tools die op basis van wat je als gebruiker aangeeft, in real time informatie terugspelen. Als ze tenminste een bepaalde kwaliteitsnorm halen.
De kwaliteit van zo’n tool kan je toetsen aan de hand van een aantal universele gegevens:
- Staat de belangrijkste info over je situatie overzichtelijk samen? Als de ruimte daarvoor te beperkt is, wordt er dan hiërarchisch gewerkt? Een goed voorbeeld is één smartphone-scherm waarbij je eenvoudig kan doorklikken naar verdiepende informatie.
- Wordt er bij grafieken gebruikt gemaakt van vaste kleuren (rood oranje groen) om een status weer te geven? In het vernieuwde ichange3 dashboard hanteren we deze bijvoorbeeld ook heel consequent.
- Komt belangrijke info - of een visuele samenvatting van de meest cruciale info - (links) bovenaan in beeld? Dat is aan te raden omwille van onze intuïtieve leesrichting.