brandnewhealth
  • Home
  • Our solutions
    • WORKPLACE HEALTH PROMOTION
    • Population health improvement
    • CHRONIC DISEASE COACHING
  • Fresh insights
  • About
    • Our cycle of change
    • Our Team
  • Contact us

Nieuwsbrief: Preventie van depressie, maak er actief werk van!

Op 7 april 2017, over exact één week dus, is het Wereldgezondheidsdag, en die staat dit jaar helemaal in het teken van depressie. Wij delen heel bewust nu al onze inzichten en ons materiaal, en creëren zo de gelegenheid om één en ander tijdig scherp te stellen bij collega’s.
​Ook op de werkvloer is dit thema immers van tel, want depressie is tegenwoordig één van de belangrijkste risicofactoren voor langdurig verzuim. Hoe medewerkers helpen wapenen tegen stemmingswisselingen en milde vormen van depressie, dat is de inzet.
Picture

Vorige Nieuwsbrieven

Nieuwsbrief 10/03/'17
Nieuwsbrief 03/02/'17
Nieuwsbrief 06/01/'17
Nieuwsbrief 09/12/'16

Boeiende inzichten rond e-health en strategieën op de werkvloer in een wereld van verandering

Eenzaamheid brengt de gezondheid ernstige schade toe

We zijn sociale wezens: contact met anderen creëert onontbeerlijke verbondenheid. Sociale steun verzacht bovendien negatieve emoties en vermindert de mentale én lichamelijke impact van tegenslagen. Gedeelde smart is dus echt “halve smart”.
Zoals steeds zijn er twee kanten aan de medaille. Dat het ontbreken van sociale steun een ongezonde impact heeft, is dan de logische keerzijde van het positieve verhaal - en ook daarvoor wordt nu meer en meer wetenschappelijk bewijs aangevoerd.
Zo blijkt eenzaamheid zichtbaar pijn te doen: scans tonen aan dat dezelfde hersengebieden actief zijn als bij lichamelijke pijn. Ook als we de lichamelijke impact van eenzaamheid onder de loep nemen - waarbij we focussen op o.m. bloeddruk, immuunsysteem en ontstekingsreacties - is die aantoonbaar vergelijkbaar met die van lichamelijke pijn.
De negatieve impact van eenzaamheid op gezondheid is zelfs vergelijkbaar met die van roken en alcohol - en groter dan die van obesitas.
Eenzaamheid verhoogt het risico op een vroege dood evenveel als 
​15 sigaretten per dag
De mate waarin je eenzaamheid ervaart, vergroot daarnaast je kans op angst, depressie en andere psychische aandoeningen en verstoort je slaap.
Ook op de werkvloer eisen eenzaamheid en een gevoel van isolatie hun tol: ze leiden tot problemen met concentratie en denkvermogen. Het noodzakelijke tegengewicht wordt dan geboden door vriendschap en samenhorigheid: die zijn als het ware het mentale equivalent van groenten en fruit of lichaamsbeweging. Hoewel vroeger vanuit HR perspectief argwanend naar vriendschappen op de werkvloer werd gekeken - omwille van een mogelijke negatieve spiraal bij het stuklopen van een vriendschapsrelatie - is intussen duidelijk dat de voordelen vele malen groter zijn. 
Amicale relaties op de werkvloer leiden tot beter functioneren, meer jobtevredenheid en toewijding, en doen de vertrekintentie dalen. Organisaties kunnen hierbij de juiste voedingsbodem scheppen door een sfeer van vertrouwen en samenwerking te stimuleren.

Psychisch verzuim voorkomen?
​Zet in op beweging!

Verzuim omwille van psychische klachten neemt jaar na jaar toe, en is vaker dan bij lichamelijke aandoeningen langdurig en dus erg duur. Stress speelt daarbij een rol, maar ook depressie laat zich steeds vaker gelden.
Picture
Lichaamsbeweging blijkt zoals wel vaker een deel van de remedie: het bevordert de productie van én de gevoeligheid aan neurotransmitters (stoffen die signalen overdragen in de hersenen), in het bijzonder degene die een rol spelen bij depressie. Bij milde depressie werkt lichaamsbeweging zelfs even goed als medicatie - en bijna net zo goed als cognitieve gedragstherapie.
Je hoeft echter niet depressief te zijn om baat te hebben bij lichaamsbeweging: een fit lichaam reageert ook minder fel op stress, waardoor je frisser en meer taakgericht blijft. Aangezien lichaamsbeweging ook nog eens je leervermogen én je geheugen versterkt, ga je er efficiënter door werken. Taakgerichtheid en efficiëntie zorgen er samen voor dat het risico op werkstress nog verder afneemt.​
Volgehouden lichaamsbeweging vergroot bovendien je zelfvertrouwen.
Dat doet het meer bepaald dankzij gevoelens van controle en ook via ‘mastery’, het inherente ‘gevoel dat je wat kan bereiken’. Beide helpen op hun beurt depressie tegengaan.
Is er een type van beweging dat daarbij de voorkeur krijgt? Om je zelfbeeld te verbeteren, zou krachttraining alvast even goed werken als conditiesporten. Depressie via lichamelijke weg tegengaan, doe je dan weer best via conditietraining en rekoefeningen. Maar omdat je bij krachttraining in groep ook sociaal contact hebt en het relatief snel resultaat oplevert, is dat onderscheid toch maar relatief en is het belangrijker een match te vinden tussen het individu en het soort activiteit. Immers: wie begint met sporten maar onderweg afhaakt, heeft er helemààl geen baat bij.
Een uitgewerkt gezondheidsbeleid zet dus best maximaal in op het stimuleren van voldoende lichaamsbeweging - dat kan verzuim zeker helpen terugdringen.
Picture

Benieuwd naar hoe ichange3, onze effectieve en leuke vitaliteitsapp,
​ook jouw medewerkers een vitale boost kan geven?

Picture
 
 

Wat maakt ichange3 innovatief, aantrekkelijk én succesvol ?  


Picture
De Company Challenge is een uitgekiende combo van 5 speciaal geselecteerde ichange3 uitdagingen in de app. Beweging speelt daarbij een sleutelrol, dankzij de geïntegreerde stappenteller.

Als bedrijf kies je zelf hoe lang je de Company Challenge laat lopen: op één dag, of gespreid over de hele werkweek, in het kader van een Vitaliteitsweek bijvoorbeeld. De medewerkers kiezen dan zelf wanneer ze instappen, en doorlopen de uitdagingen volgens eigen tempo in de app.

Wil je een Company Challenge die speciaal is afgestemd op een bepaalde doelgroep? Ook dat is mogelijk! We denken graag met jullie mee.

Herontdek de ichange3 packs, nu met vernieuwd abonnementsysteem

Hoeveel ichange3 gebruikers zijn nog steeds actief op de app na 3 maanden? Dat is een cruciale vraag, waarop het antwoord verschilt van bedrijf tot bedrijf. Daarom hebben we er ons abonnementsysteem ook op afgestemd. ​
Picture

Detectie van risico op depressie en psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Onze gevalideerde Gezondheids Risico Analyse die samen met ichange3 wordt aangeboden in het Golden Pack is in staat om risico op depressie en burn-out te detecteren!
  • 8 risicodomeinen (stress, depressie, slaap, voeding, beweging, gewicht, roken, alcohol)
  • 12 organisatieparameters (werkdruk, ondersteuning, regelruimte, pesten, veranderingen, verwachtingen, conflicten, …)
  • ROI obv productiviteit (absenteïsme - presenteïsme)
Picture
 

Breng je medewerkers in de juiste mood, met ons feelgood communicatiemateriaal

Wereldgezondheidsdag met het centrale thema ‘depressie’ staat ook hier voorop.
Deze handige flyer helpt medewerkers stemmingswisselingen en milde vormen van depressie tegengaan.

Picture

Ook in de ichange3 app zelf blijven we medewerkers inspireren met leuk materiaal.

In de shout tab* komen onze Vitale Weekendtips nu helemaal onder stoom

  • 7/4  Op Wereldgezondheidsdag gaan we nog wat dieper in op de 5 gewoontes uit de flyer
  • 22/4 EarthDay: ideale aanleiding om aandacht te besteden aan de combo natuur en beweging
  • 29/4 Internationale Dag van de Dans: hoe het gezonde van beweging rijmen met een onontbeerlijke feelgood factor. Put on your red shoes and dance the blues away!
Onze columnist Vitaly laat zich ook wekelijks gelden!
Thema’s als traplopen en lunchwandelen passeren daarbij niet toevallig de volgende weken de revue.
3 Mei Internationale Dag van de Lach valt op een woensdag, de dag van Vitaly’s wekelijkse column.
Kan hij daar wel mee lachen? Dat belooft alvast!

*De shout tab houdt de ichange3 community op de hoogte van wat er internationaal, nationaal - en optioneel ook binnen het eigen bedrijf -  leeft op het vlak van vitaliteit.

Dit communicatie- en promotiemateriaal is gratis voor CompanyPack klanten.
Wil je promomateriaal bestellen of heb je een bijzonder communicatieverzoek?
Wij helpen je graag verder.

Eén adres: communications@brandnewhealth.com

We would love to hear from you soon!


Email

info@brandnewhealth.com
  • Home
  • Our solutions
    • WORKPLACE HEALTH PROMOTION
    • Population health improvement
    • CHRONIC DISEASE COACHING
  • Fresh insights
  • About
    • Our cycle of change
    • Our Team
  • Contact us