brandnewhealth
  • Home
  • Our solutions
    • WORKPLACE HEALTH PROMOTION
    • Population health improvement
    • CHRONIC DISEASE COACHING
  • Fresh insights
  • About
    • Our cycle of change
    • Our Team
  • Contact us

Op naar een nieuwe lente, meer appreciatie, een nieuwe mentale boost

Stemming staat deze maand centraal. De lente staat immers voor de deur en de positieve impact van natuurbeleving op je mood staat als een paal boven water. En wat als je erin zou slagen om een stukje natuur op de werkvloer binnen te halen?
Elke blijk van erkenning op het werk komt de stemming ten goede, niet enkel op Employee Appreciation Day. 5 cruciale tips over complimenten staan voor je klaar.

Wat zou trouwens de meest courante waarderende opmerking zijn over onze vitaliteitsapp ichange3? Je ontdekt het verderop.
Onze vorige nieuwsbrieven
Bekijken

Nieuwe inzichten en werkvloer-strategieën

Erkenning en engagement van werknemers:
een dynamisch duo!

Vitaliteit op de werkvloer wordt vaak benaderd als een optelsom van voorwaarden, waaraan best wordt voldaan (healthy food in de cafetaria, check, mogelijkheid om aan beweging te doen, check, …. mooi kantoor, gezellige werksfeer & flexibele werkuren… check check check). Werkgevers krijgen zo de indruk dat ze met de juiste checklist hun werknemers kunnen ontzorgen zodat de focus opnieuw 100% naar het werk kan gaan.
Maar zelfs een “Happiness manager” die waakt over al deze criteria en af toe een konijn uit zijn hoge hoed tovert - zoals een ketel warme chocolademelk of hete soep op een bitterkoude dag - slaagt er daarom nog niet in om iedereen aan te spreken, laat staan mee te krijgen. Want detecteer je zo ook wie minder optimaal in zijn vel zit? Er zijn steeds ‘stille waters’ die niet in hun kaarten laten kijken.

​Maar nog crucialer: werknemers halen hun energie en betrokkenheid niet enkel uit de optimale werkomstandigheden, maar ook uit de waarde die aan hun werk wordt toegekend. Dan gaat het evenzeer over hoe ze zichzelf inschatten als over hoe hun collega’s en leidinggevenden dat doen.
Wereldwijd voelen echter slechts een magere 15% van de werknemers zich engaged in hun job. Zelfs in het land waar dit percentage het hoogste ligt - de VS met 29% - drukt niet minder dan 40% van de werknemers expliciet het verlangen uit naar meer erkenning van hun werkprestaties (bron: Gallup, State of the Global Workplace).


Op Employee Appreciation Day - de dag na Internationale Complimentendag trouwens - brengen we deze reële nood graag extra onder de aandacht. Bij complimenten speelt immers ook een domino-effect: een authentieke en doordachte blijk van erkenning kan een positieve cascade in gang zetten, die tot de verste uithoeken van de bedrijfsvloer reikt.
Doordacht complimenteren is voor een stuk ook complexiteit wegnemen en “compliciteit” creëren: op die manier kan appreciatie zorgen voor een exponentiële toename van begrip, samenhorigheid en… vitaliteit op de werkvloer.

5 CRUCIALE TIPS
​BIJ
COMPLIMENTEN OP DE WERKVLOER

  • Houd het niet generiek, maar wees specifiek. “Je hebt deze opdracht zo nauwkeurig uitgevoerd” is zoveel waardevoller dan “Goed gewerkt”
  • Focus je bij je positieve feedback niet zozeer op iemands talenten, maar op wat die zelf kan controleren: de geleverde inspanningen en toegepaste strategieën. Dankzij extra motivatie krijgt iedereen vleugels.
  • Wees oprecht, en laat de waarde van je compliment ook op zich staan. Wek niet de indruk dat er een verborgen (werk)agenda achter zit.
  • Geef je blijk van erkenning op het juiste moment, laat er niet teveel tijd overheen gaan sinds de eigenlijke prestatie. De timing van je feedback is even belangrijk als het (positieve) karakter ervan.
  • ​In digitale tijden komt een doorleefde blijk van waardering, live gebracht en volledig onafhankelijk van likes op sociale media, extra uit de verf.
Picture

Lente -> Natuur -> Stemming-> Werkvloer

Meer daglicht, warmere temperaturen, ontluikend groen: het staat allemaal garant voor een verbeterde stemming, die zich hopelijk tot op de werkvloer laat voelen. Een blokje om tijdens je pauze kan wonderen doen. Buitenactiviteit bij lente-temperaturen heeft een bewezen positief effect op zowel je geheugen, je leerstijl als je creativiteit.
Als je je ook bewust losmaakt van technologie tijdens je wandeling, vermindert je mentale belasting en krijgt je creatieve denkvermogen nog een extra impuls. Door je smartphone tijdens je wandeling enkel te gebruiken om je stappen bij te houden, scoor je dus twee keer.
Maar de grootste winst valt  te boeken op het vlak van stemming. Brits onderzoek wijst uit dat depressieve gevoelens met maar liefst 70% afnemen bij wie 6 lange boswandelingen achter de rug heeft.
Dat versterkende effect blijft in elk seizoen overeind, maar het is geen toeval dat 21 maart zowel de eerste dag van de lente als de Internationale Dag van het Bos is. Japanse theorieën gaan nog een stap verder en schuiven een woudbad naar voren dat radicaal is in zijn eenvoud: focus je niet op je stappenteller, maar wel op het "één worden met het bos". Daarbij staat echte ontspanning centraal, en ontbreekt de dwang om iets te presteren.
Hoe ver je ook wil gaan in natuurtherapie, het is bewezen dat ook beelden en klanken uit een natuurlijke omgeving stressverlagend werken.
Omdat de rechtstreekse beleving hiervan door de verstedelijking van onze woon- en werkomgeving steeds minder evident geworden is, stelt zich natuurlijk een grote uitdaging: de natuur recreëren op de werkvloer, kan dat wel?
Niet iedereen beschikt over dezelfde middelen als Amazon, dat reusachtige serres voorziet in de hoofdzetel in downtown Seattle! Het komt er dus op aan om inventief te zijn.
Grote wandfoto’s met natuurtaferelen hoeven niet 3D te zijn om de blik naar zich toe te zuigen. Ook binnentuinen kunnen de nood aan groen helpen invullen. Verschillende mos- en klimop-variëteiten kunnen van een saaie wand een verticaal groen paradijs maken. Japanse zentuinen zijn trouwens op een hele beperkte oppervlakte realiseerbaar.
Ook soundscapes met natuurgeluiden in de lift of trappenhal kunnen zorgen voor een ontspannend moment tijdens een pauze of tussen twee meetings.
Maar het allerbelangrijkste element blijft zonlicht: zorg ervoor dat werknemers er maximaal van kunnen profiteren tijdens hun werkdag. Dat bepaalt in grote mate hun energiepeil en welbevinden. Elke pauze- of lunchwandeling die ook een zonnebad wordt, betaalt zich dus dubbel en dik terug.
Picture

Kan onze vitaliteitsapp ichange3 ook jouw werknemers doen groeien en bloeien?

 
 

ichange3: nog innovatiever, aantrekkelijker én succesvoller  

Coaching met Vitaly: volle kracht vooruit

Hoe evident het ook mag klinken voor een vitaliteitscoach: het verschil maken we wel degelijk dankzij de aard van onze... coaching!
ichange3 gebruikers verwijzen er regelmatig naar: “het is alsof een onzichtbaar iemand me advies influistert.” Dat is de kracht van onze vitaliteitscoaching, en dat aspect willen we nu een extra twist geven: om gebruikers een extra gevoel van ondersteuning te geven, krijgt Vitaly de coach als personage een meer zichtbare rol in de app.


Picture
Picture
Picture
Picture
Picture

Zin om Coach Vitaly zelf te ontmoeten in ichange3?

Picture
 

Een nieuwe impuls voor je vitaliteitsbeleid:
​ons werve(le)nde campagnemateriaal

Picture

Campagnemateriaal bestellen? Een bijzonder communicatieverzoek?
Wij helpen je graag verder.

Eén adres: communications@brandnewhealth.com

We would love to hear from you soon!


Telephone

+32 16 22 88 93

Email

info@brandnewhealth.com
  • Home
  • Our solutions
    • WORKPLACE HEALTH PROMOTION
    • Population health improvement
    • CHRONIC DISEASE COACHING
  • Fresh insights
  • About
    • Our cycle of change
    • Our Team
  • Contact us